Å gå til anskaffelse av en tilhenger er en stor investering for de fleste, og da er det viktig å velge riktig. Det finnes mange typer og varianter å velge mellom, og ulike funksjoner er tilpasset spesifikke behov. Vår jobb i Grim Maskinservice er å sørge for at du får den optimale tilhengeren til ditt behov. Her får du noen tips og råd på veien.

Vekt og førerkort

Hvis du har førerkort klasse B, kan du kjøre bil med tilhenger så lenge totalvekten på bilen og tilhengeren ikke overskrider 3500 kg. Det spiller ingen rolle om du har lite last på tilhengeren, da det er den tillatte totalvekten som står i vognkortet som legges til grunn for beregningen. Hvis du har andre førerkortklasser, må du sjekke hva som gjelder for deg før du kjøper tilhenger.

Fartsgrenser

Maksimal tillatt hastighet ved kjøring med tilhenger er 80 km/t uansett type tilhenger. Hvis tilhengeren ikke har bremser, er den høyeste tillatte hastigheten 60 km/t hvis den samlede vekten på tilhenger og last overstiger 300 kg.    

Forsikring

I utgangspunktet dekker bilens forsikring også tilhengeren når det gjelder ansvarsforsikring, så lenge tilhengeren er koblet til bilen. Det er imidlertid viktig å merke seg at hvis det er tilhengeren som forårsaker skaden, for eksempel ved en sladd, dekkes eventuelle skader på alt annet enn selve tilhengeren. Da blir den et selvstendig forsikringsobjekt. Det kan derfor lønne seg å tegne en egen tilhengerforsikring.

Én eller to aksler?

I mange tilfeller kan du få samme tilhengermodell med enten én eller to aksler. En toakslet tilhenger kalles også en boggey. Fordelene med å ha to aksler, er at tilhengeren blir mer stabil under kjøring. Dessuten er det vanskeligere å laste feil, og det er mulig å kjøre videre selv om ett hjul skulle punktere. Ulempen med boggey er at tilhengeren blir tyngre å manøvrere, samt at det er fire dekk å bytte når gummien blir gammel eller slitt.

Med eller uten brems?

De fleste velger tilhengere med totalvekt langt over 300 kg. Da må du ha bremser på tilhengeren for å kunne kjøre over 60 km/t. Bremser på tilhengeren gir også en langt mer behagelig kjøreopplevelse under nedbremsing.

Hjul under eller på siden?

Mange tilhengere kan leveres med hjulene enten på siden av kassen eller under. Her er det viktig å vurdere hva tilhengeren skal brukes til. Hvis du velger en modell med hjulene på siden, blir tilhengeren bredere og tyngdepunktet lavere. Dette gjør den mer stabil under kjøring. På grunn av økt bredde vil nok mange også oppleve at det er lettere å rygge med en slik tilhenger, da ytterpunktet på tilhengeren raskere kommer til syne i speilene. Fordelene med å ha hjulene under, er at sidekarmene kan felles ned. Dette gjør på- og avlasting i mange tilfeller lettere. Gulvet i hengeren kommer ca 5 cm høyere opp, hvilket gjør at tilhengeren kan benyttes som arbeidsbord hvis det skulle være nødvendig med saging, kapping og lignende arbeid.

Grim LILLESTRØM

 

Ring oss
Send oss en e-post
Adresse

Svelleveien 37, 2004 Lillestrøm

}
Åpningstider

Mandag - fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10.00 – 15.00

GRIM Aurskog

 

Ring oss
Adresse

Finstadhagan 5, 1930 Aurskog

}
Åpningstider

Mandag - fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10.00 – 15.00

Grim Jessheim

 

Ring oss
Send oss en e-post
Adresse

Industrivegen 28, 2050 Jessheim

}
Åpningstider

Mandag - fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10.00 – 15.00

Postadresse til alle avdelinger: postboks 319, 2001 Lillestrøm