Nå som du har gått til anskaffelse av en hekksaks, er det noen ting det er viktig å huske på. I denne artikkelen gir vi deg noen tips for at du skal få en best mulig brukeropplevelse, og ikke minst et best mulig resultat.

Klipp ofte

Hvis du klipper regelmessig, vil du få en tett og fin hekk eller busk. Klippingen stimulerer plantens vekst, og gjør at den skyter nye skudd. Vi anbefaler å trimme hekken eller busken minst én eller to ganger i året.

Starter du klippingen tidlig i livssyklusen, vil du få en grønnere og tettere hekk fordi klippingen gjør at hekken får flere skudd tidligere.

I utgangspunktet kan du klippe hekken gjennom hele året, men det er lurt å ta hensyn til perioder hvor det er langvarig tørke. Hvis du har småfugler som bor i hekken, kan du med fordel vente med klippingen til de små er ute av redet.

Fasong

Du kan forme trær og busker som du vil, men når det gjelder hekker er det viktig å ta visse hensyn. For det første har du sikkert naboer, og det kan være lurt å ta en prat med dem angående høyde og bredde. Da kan du unngå ubehagelige opplevelser og uenigheter senere.

For at hekken skal få nok sollys på sidene, er det viktig at hekken ikke er bredere øverst enn den er nederst. Det bør helst være omvendt.

Start på toppen

Hvis hekken din har vokst til den høyden du ønsker, er det ofte enklest å kutte toppen først. Deretter klipper du sidene. Det kan være vanskelig å få både toppen og sidene rette og jevne. Derfor kan det være lurt å bruke en rettesnor til hjelp. Den gjør det også lettere å danne seg et inntrykk av sluttresultatet før du starter. En fin grunnregel er at det lønner seg å klippe litt for lite enn litt for mye. Ta litt av gangen, da er det lettere å kontrollere høyde og bredde etter hvert som du klipper.

Hvis grenene har blitt for tykke for hekksaksen du bruker, kan du benytte en grensaks.

Noen arter som benyttes til hekk skal ikke klippes for langt inn på sidene, da det ikke er sikkert at det vil vokse ut nye skudd. Dette er en av grunnene til at det er viktig å komme i gang med klipping tidlig og gjøre det hyppig, selv om du ønsker at hekken skal vokse seg høy så fort som mulig. Resultatet kan fort bli en brun hekk bestående av mange tykke grener.

Sikkerhet

Når du skal bruke hekksaks, bør du minst sikre deg med briller eller visir for å beskytte øynene. Det er også fornuftig å bruke hjelm hvis du skal kappe større grener som er høyere oppe enn deg selv. Vi anbefaler også hørselvern, spesielt om du benytter bensindrevet hekksaks.  

Vedlikehold

For å vedlikeholde hekksaksen din, anbefaler vi å smøre knivbladet med hekksaksolje før hver bruk. Dette fjerner kvae, og sørger for at kniven går lettere. Videre bør du slipe kniven jevnlig. Hvis du har hekk ut mot trafikkert vei, vil det nemlig ofte sette seg småstein i blader og grener, og det sløver raskt saksen. Det kan derfor være lurt å klippe hekken rett etter regnvær, eller spyle hekken først, slik at småstein og sand er skylt vekk før du begynner.

Grim LILLESTRØM

 

Ring oss
Send oss en e-post
Adresse

Svelleveien 37, 2004 Lillestrøm

}
Åpningstider

Mandag - fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10.00 – 15.00

GRIM Aurskog

 

Ring oss
Adresse

Finstadhagan 5, 1930 Aurskog

}
Åpningstider

Mandag - fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10.00 – 15.00

Grim Jessheim

 

Ring oss
Send oss en e-post
Adresse

Industrivegen 28, 2050 Jessheim

}
Åpningstider

Mandag - fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10.00 – 15.00

Postadresse til alle avdelinger: postboks 319, 2001 Lillestrøm